Când și cum se va termina pandemia?

Actualizată în: 8 Mai 2020

Pentru că vreau să fii informat corect, în articolul acesta vei găsi informații foaaarte valoroase pe care le-am găsit citind din diverse surse serioase, zic eu. Despre Coronavirus vorbesc atât pentru că după cum bine știi, informația înseamnă putere, iar astfel, nu vom putea fi manipulați de mass-media și vom putea face față presiunii care se pune pe umerii noștri. Spune și tu, nu-s eu băiat fain că mă gândesc la tine?


Deci, ca să intrăm direct în pâine (deși as prefera s-o faci în borș, te-ai prins?):

Cum se termină acest lucru?


Există un consens potrivit căruia pandemia se va încheia doar cu instituirea așa-numitei imunități a efectivelor. Acest lucru se întâmplă atunci când suficientă lume dintr-o comunitate este protejată de un agent patogen pe care nu îl poate ține și moare. Există două căi către acest rezultat. Unul este imunizarea. Cercetătorii ar trebui să dezvolte un vaccin care se dovedește sigur și eficient împotriva coronavirusului, iar autoritățile sanitare ar trebui să-l aducă la un număr suficient de oameni. A doua cale către imunitatea efectivelor este mai sumbră: se poate produce și după ce o mare parte a comunității a fost infectată cu un agent patogen și își dezvoltă rezistența în acest fel.


Ce facem până atunci?


Pentru multe țări, strategia este de a bloca "mișcarea" pentru a încetini dramatic răspândirea, închiderea întreprinderilor și școlilor, interzicerea adunărilor și menținerea oamenilor acasă, unde ar putea urmări pe tihnă un film bun, sau unde pot sta liniștiți la o porție din "Borșul lui Marian". Gata, am redevenit serios. Ideea este de a preveni o explozie uriașă de infecții care copleșește sistemul medical, provocând decese excesive pe măsură ce îngrijirea este raționalizată. „Aplatizarea curbei” eșalonează cazurile pe o perioadă mai lungă de timp și cumpără autorităților și furnizorilor de servicii medicale timp pentru a se mobiliza, pentru a-și dezvolta capacitatea de testare, pentru a urmări contactele celor infectați și pentru a trata bolnavii, prin extinderea facilităților spitalicești, inclusiv ventilatoare și unități de terapie intensivă.

Bun, dar de ce este importantă testarea?


Acest virus provoacă atât de mult, nu pentru că este mai ales letal, ci pentru că este insidios - (Într-un mod) care apare pe nesimțite, fără manifestări vizibile-(are grija fratele tău de tine), mulți care sunt infectați sunt suficient de buni pentru a-și desfășura activitatea zilnică, răspândind-o în mod involuntar și altora. Acest lucru face vitală testarea infecției pe scară largă a populației și testarea tuturor simptomelor. În acest fel, cei care sunt infecțioși pot fi izolați și toți cei cu care au avut un contact strâns în timp ce contagiosi pot fi urmăriți, testați și, dacă este necesar, izolați, limitând răspândirea în comunitate. Un alt tip de test caută anticorpi pentru a vedea cine a bătut deja virusul și, astfel, este puțin probabil să fie re-infectat, cel puțin pentru un timp.


Cât va dura până la un vaccin?


Zeci de companii și universități din întreaga lume lucrează la asta, dar nu există nicio garanție că vor finaliza prea curând. Dezvoltarea vaccinului este în mod normal un proces lung și complex care include ani de testare pentru a se asigura că sunt sigure și eficiente. În lupta împotriva coronavirusului, unii dintre jucători își propun să livreze un vaccin în 12 până la 18 luni, un obiectiv extraordinar de ambițios. Pe lângă faptul că folosesc abordări încercate și adevărate, oamenii de știință se bazează pe noile tehnologii, precum cele care adaugă material genetic viral celulelor umane, inducându-le să facă proteine ​​care stimulează un răspuns imun.


Am putea avea noroc, iar virusul s-ar putea estompa odată cu debutul verii în emisfera nordică, unde sunt cele mai multe cazuri, la fel ca focarele de gripă se opun cu modificările sezoniere. Dar rămâne necunoscut dacă vremea mai caldă va juca un rol. Chiar dacă focarul se va pierde, acesta ar putea reveni toamna.


Daaaar, între timp, daca ai întrebări, legat de virus și nu numai, le poți trimite la întrebarea săptămânii (pe care o găsești aici) și poate va primi răspunsul în următorul podcast.


Ai grijă de tine și de cei dragi. <3

32 afișare

©2020 by Marian Grosu.