Cum îmi vând serviciile ca Freelancer?

Să începi pe un drum nou poate fi câteodată...nu chiar atât de ușor pe cât te gândești tu că ar fi. Bunica mea avea o vorbă: "Planurile de-acasă, nu-s ca cele din târg."


Eu o să îți povestesc puțin despre experiența mea ca freelancer, iar domeniul în care activez în continuare ca freelancer nu are relevanță pentru că se aplică în orice domeniu.


În principiu frica cea mai mare atunci când începi pe drumul ăsta este acea siguranță financiară de la lună la lună a proiectelor. Întrebarea care se pune este: "Pot trăi din asta?", "Pot să îmi plătesc facturile din freelance-ing?".


Și frica care apare e că răspunsurile la întrebările de mai sus ar putea fi "nu". Mai ales dacă ai și în jurul tău oameni care îți spun să îți iei un job calumea de la 9 la 5 și să îți tacă capul în fiecare lună, lucrurile devin și ceva mai complicate.


Eu am preferat să le fac pe amandouă până când mi-am construit un portofoliu de clienți care să mă poată întrețină lună de lună. Adică timp de 1 an și 2 luni am lucrat ca bucătar, doar ca să fiu sigur că îmi pot plăti facturile, iar ce era peste era un bonus din care îmi făceam ieșirile.


Și programul era următorul: mergeam la restaurant de la 9 la 16, de luni până vineri, iar marțea o stăteam de la 9 la 23, iar weekendul era liber. O să zici că e program de boieri. O fi, dar ținta mea era doar să am bani de plătit facturile nu de clădit carieră în bucătarie. Veneam acasă și făceam site-uri. Cu asta am început. Și câștigam undeva la 1500 RON, chiria era vreo 900 de lei și mai rămâneam și cu un ban de un covriguț pentru restul lunii, iar din ce ieșea separat cu site-urile era un bonus, și nu ieșea tare mult. Faceam site-uri complete de prezentare cu 400 de lei, iar magazinele online ajungeau pana la maxim 1000RON.


Nu aveam încredere în mine și de asta mergeam atât de jos cu prețurile și ... stricam piața, daaar a fost un început din care am învățat multe.


După 1 an și 2 luni nu am mai făcut față celor 2 joburi și am renunțat la cel care acum devenise neimportant și anume la cel de bucătar.



Ajunsesem în ceea ce se numește acum BURN OUT. Și am stat așa 2 săptămâni până când mi-am dat seama că de mine ține totul. Un pas ce mi-a dat încredere foarte mare a fost faptul că prinsesem un contract cu un tip ce îmi asigura muncă în fiecare lună.


Asta mi-a dat un boost. Eram freelancer dar cu un loc sigur de muncă. Pe lângă el eu puteam să mai am înca 200 de clienți, sau 5, sau 1, oricât aș fi putut eu duce.


Asta s-a întâmplat în 2016 și până în ziua de astăzi tot freelancer sunt și am în portofoliu clienți mari din România, le zic mari pentru că e suficient să le pronunț numele ca tu să știi despre cine e vorba.


Doar că nu mai sunt axat doar pe site-uri. Site-urile au fost doar un punct de plecare. Am scos din mine ceea ce îmi plăcea să fac cu adevărat, și anume marketing care vine la pachet cu servicii conexe (editare video, grafică și dacă clientul are buget și de site, facem și site, nu?) hihi



Lecțiile pe care le-am învățat de atunci și până acum este că recomandările sunt cele care contează cel mai mult. Tipul de care povesteam mai sus că mi-a oferit de muncă în fiecare lună a venit dintr-o recomandare a unei tipe pe care o ajutasem GRATUIT cu ceva grafice pentru social media.


- e importantă munca gratuită că acum clientul tău e asaltat de înca alti 10 ca tine care doar îi vorbesc frumos. Eu am comparat relatia asta cu cea dintre un tip și-o tipă, în care tipa este clientul tău. Păi dacă sunt 10 gagii care îți curtează femeia și doar îi vorbesc, tu nu te cauți de ceva bani și mergi cu un buchet de flori? Și nu să o bagi din prima în pat, îi arăți că te interesează o relație pe termen lung cu ea și că ai lucruri valoroase pe care i le poți oferi. Și uite așa știi că ceea ce a ținut de tine ai făcut, rămâne doar să decidă ea ce consideră că i se potrivește mai bine.


- o altă lecție este că dacă toate ofertele îți sunt acceptate înseamnă că ai o problemă, iar problema pe care cred că o ai este că prețul tău e mic. Când ofertezi e bine să stai cu emoții că s-ar putea să fi cerut prea mult. E adevărat că limita e cerul dar ai grijă că nici avioanele nu zboară până la cer.


- nu sta într-un singur client. Tu pentru clientul tău, într-un excel ești una din cheltuielile lui, în cazul în care trece printr-o criza cum e asta, spre ex, îți dai seama că nu o să își dea oamenii afară ca să te păstreze pe tine ci fix invers. Și poate banii ăia siguri din care tu poate îți plăteai chiria nu ți-i mai dă, tu deja te gândești ce îi spui proprietarului când vine ziua Sf. Chirii.



Pe când dacă ai avea mai multe surse de venit ți-ar fi mai simplu.


- e importantă, dacă nu chiar vitală educația. E bine să îi vorbești clientului la telefon/mail etc din poziția unui expert, a celui care știe ce vorbește. Așa poți să ai pretenția să ceri chiar și mai mult într-o ofertă doar pentru că știi cu ce se mânâncă meseria.


De-a lungul timpului am fost și la interviuri de job-uri, spre ex, și asta nu cu gândul de a mă angaja ci de a le propune ălora să facem o colaborare pe termen lung, remote ca eu să nu fiu la program.


Tot așa în ultimii 4 ani am fondat și o agenție din care am ieșit anul ăsta. Și am fondat-o pentru că aveam atât de multă muncă încât mi-am zis că singur nu pot, și am nevoie de o echipa. Agenția functionează, dar fără mine. Ăsta e subiectul următorului articol.


Ideal ar fi să nu îți fie frică să faci nimic din ce îți trece prin cap, pentru că în punctul în care ești acum te poți întoarce oricând, dar te poți întoarce cu o lecție învățată sau să rămâi cu frustrarea că "Ce bine-ar fi dacă...". Nu, frate! Ia și te apucă de treabă că este loc de toți sub soare și de foame nu o să mori decât dacă ești paletă în domeniu, dar chiar și-așa sunt tutoriale pe net de cum să devii mai bun în domeniu.


400 afișare

©2020 by Marian Grosu.