Mândru că sunt voluntar (invitat Eli Neicuț) • Borșul lu’ Marian ep. 27----------

Transcript Generat Automat


A venit acel moment al săptămânii în care ne punem în fața unei portii generoase iau loc la masă rupe din pâine și gustă din Borsul Lu Marian. Salutare România.


Salutare Internet și bun venit la o ediție din podcastul borșul lui Marian cu mine Marian Grosu. Astăzi avem o ediție specială pentru că vom anunța câștigătorii concursului. Da am avut un concurs în ultima lună. Pe mariangrosu.ro Și vom anunța câștigătorii dar asta la finalul emisiunii. Până atunci hai să facem cunoștință că s ar putea să fie aici pentru prima dată și nu de alta dar așa se cuvine. Așa am învățat în Moldova. Eu sunt Marian Grosu. Am 27 de trandafiri în buchetul vieții și îmi place foarte mult acest subiect de dezvoltare personală tocmai de asta am și creat acest podcast din dorința de a ne dezvolta de a crește frumos împreună. Astăzi am un invitat de excepție pe care îl cunoaștem imediat. iar acum guști din Borsul Lu Marian.


Nu știu dacă doar eu sau așa suntem noi românii de obicei când auzim de voluntariat. Avem așa o mică reticență cum că aș prefera să fiu plătit aș prefera să fac ceva cu care de care să fiu recompensat imediat și tocmai de asta se creează așa o mică reticență când vine vorba de a face voluntariat. Astăzi invitata mea nu doar că face voluntariat dar își formează și creează o voce în jurul voluntariatului și iese în față vorbind tare și răspicat despre ce înseamnă să faci voluntariat și mai mult decât atât despre cazurile pe care le întâmpină în activitatea ei de zi cu zi și asta nu doar în pod. Adică nu doar aici cu mine vorbește despre ce înseamnă să faci voluntariat nu ci în activitatea ei zilnică activitatea ei zilnică înseamnă să facă voluntariat efectiv și mai mult decât atât să facă și bloguri despre voluntariat.


Avem astăzi alături de noi pe Eli cunoscuta pe toate rețelele de socializare ca fiind Eli Vorbeste. Ia o porție din Borsul Lu' Marian pe mariangrosu.ro.


Salutare și bun venit în borșul lui Marian.


Oricum vorbiți dar nu fac mișto chiar îmi place să uit când vorbești tu și toți prietenii mei din zona aferentă hai să ai.


Pentru cei care nu te cunosc mai mult decât introducerea pe care ți a făcut o eu. Hai să povestești puțin puțin. Foarte pe scurt cine și ce face.


Eu sunt în curând două șapte. Toată viața mi a plăcut să ajut. Nu știam că se numește voluntariat neapărat. Am aflat numai eu atât de mult mi a plăcut să fac tema asta încât atunci când am devenit corporatist cu acte în regulă și nu făceam decât asta m am trezit că eu nu pot să fac doar drumul ăla până în Pipera aici în București la corporație și înapoi Forever și în weekend să stau la ele și atât trebuie să fac ceva care a fost ultimul lucru din viața asta care pe mine m a făcut să zâmbesc să mă trezesc dimineața mereu cu zâmbetul pe buze și să mi dea sens.


Păi treaba asta cu voluntariatul și am vrut să mă duc undeva și am zis hai să le luăm la rând.


Care ar fi căței cu pisici cu copiii cu bătrânii care ar fi primit niciun loc în care să adune așa mai multe povești care să inspire să dăm seama ce facem noi am scris 2020 că nu prea mai merge a scris Mihai Viteazu. Nu sunt eu foarte frumos dar nici foarte urâtă așa că ideea unei idei și așa am creat primul blog despre voluntariat care se numește vorbește și vorbește mai și construiește și mai face și mai drege oameni buni.


Ok după cum ați auzit ELI are talentul așa oratoric așa din start în așa fel încât să pornească să nu se mai oprească asta probabil și datorită faptului cât de mult ar trebui să vorbească cu o cameră și să întrețină o mică atmosferă. Da eu așa am cunoscut o pe Elena datorită activității în online și a activității în jurul voluntariatului pe care o scoate foarte mult în evidență și prima pe care o văd că face treaba asta și sper să nu fie și ultima. Adică ceea ce faci tu să. Treceți la acțiune și pe alții dar eu sunt foarte curios de ce faci ceea ce faci decât Ce te motivează că oricum la început. Așa cum la un moment dat s ar putea să crească. Ok dar care este care e motivația zilnică în fiecare zi să ajungi în locuri sărace în locuri nevoiașe cu oameni care poate nu sunt buni mai sunt mai săraci cu duhul unii mai împliniți cu duhul.


Fiecare cu ce te motivează să faci ceea ce face atât de bine zis o odată cu drag de la început e minunat cum vrei să începi un lucru și cum pare foarte simplu din afară. Asta vreau să spun că toți care se uită la bloggeri ăștia mai mici mai mari mai la orice topic Cred că din afară și eu vedem că e super simplu stai în unei camere povestești despre ce e mâncatul seara și urile după tine. Nu e chiar așa. Subiectul pe care mi l am ales cu adevărat nu este unul care să rupă norma și să luați în trei mâine. Dar ce mă ține pe mine total motivată este că văd rezultatul faptelor mele realmente schimbând viețile unor oameni.


Cred foarte tare că generația asta cred că fiecare om care se simte tânăr în sufletul lui poate să schimbe lumea. E doar o chestie din cărți cu adevărat poate nu toată lumea dar lumea cu adevărat și asta o văd zilnic. Când lucram în corporație lucram și aveam un soft bancar.


Eu zic că făceam o treabă proastă neapărat dar mă gândeam că cineva peste trei ani într o bancă din Germania o să folosească un soft mai puțin.


Nu cred că a scris și acolo ceva sau că am contribuit și mi se părea că nu văd efectiv rezultatul faptelor mele. Dar acum sunt familii cu copii bolnavi care îmi spun că nu și puteau permite trimite niște servicii și acum le pot da șase copii care iau un destin nou pentru că le construim o casă sau alți voluntari care nu știu încotro să se îndrepte și scriu și găsim o cauză care să îi întâlnească și le spun că de când am cunoscut pe Niculescu de la o minge Wire mi a schimbat complet viața. Nu ai cum să stai deoparte când vezi toate lucrurile că se întâmplă ca un bulgăre de fapte bune. Te trezești dimineața calci peste mândrie că o iarnă am făcut nu știu câte mii de vizualizări că uneori mă mai gândesc și la asta de ce să nu creează treaba asta.


Au ajuns să te macine. Cifrele pe care ți l dorești.


Ce mă macină uneori pentru că nu neapărat de popularitatea vieții mele vecine bănățene ci că uneori cer ajutorul pentru niște oameni niște pui de gâscă pentru niște oameni de la țară care vor să se întrețină. Mă gândesc că dacă acești pui de gâscă erau ceruți la mai mult de câteva sute de oameni fotbaliștii mii de oameni poate creste mai repede de gâscă in timp. Mi se pare că uneori mesajul pe care îl transmit ar putea schimba ar putea inspira mai mulți oameni și din păcate lucrul ăsta nu se întâmplă tot timpul la fel de bine pândă. Dar sunt convinsă că nu vine succesul așa ușor. Dar tot timpul după fiecare episod este foarte curios.


Prima dată când aud de oameni fac voluntariat probabil cei care fac voluntariat se gândesc că e foarte greu să întreții având meserii 24 din 24 de voluntari de la 9 la 5 sunt voluntar sau dimineața până seara sunt voluntar. E greu să cel puțin asta e în mintea mea să mă gândesc că nu am ce să mă întrețin să mi plătesc facturile fiind voluntar. Cum treci sau cum depășești acest link.


În primul rând asta cu voluntarul nu cred că poate să funcționeze sută la sută din timpul tău. Ar fi ideal într o lume ideală dacă ar fi așa dar nu se poate. și aici intervine motivul pentru care foarte mulți oameni din ONG uri din organizații nonguvernamentale au salariu adică sunt plătiți pentru că cineva care stă zi de zi să ia banii donatorilor să i transforme efectiv în servicii pentru beneficiari nu poate să trăiască din aer. Asta se întâmplă în afară de blog. Eu lucrez cu asociația Magic Magic am auzit toate chestiile cu medic în față o oportunitate pe care am prins o să zic așa tot prin blog tot prin ce am făcut înainte pe blog. Dovadă că n a fost chiar degeaba munca mea ci cam așa am această oportunitate de a lucra cu un înger. Am depășit el. Are foarte mulți oameni lunar cu 5 dolari fiecare și lucrează în continuare la niște parteneriate cu niște companii care au departamente deschise adică pe un post așa sunt toate companiile care dau mulți bani chiar mai multe. Deci cred că se poate. Cu adevărat se poate să trăiești și din pasiunea ta tot timpul la fel de simplu.


E mult mai confortabil într adevăr să fi rămas în corporație și să văd acest scaun neafectat de această perioadă neapărat bon hai să o luăm de la început pentru că ai lucrat în corporație vreau să vorbim despre perioada ce ai făcut. Ce te a făcut să ajungi în corporație. Cum ai ajuns în corporații și cum ai ajuns să pleci.


Eu pot să spun că un lucru foarte bun a fost că am dat de acestă corporație pentru că în corporației înveți o anumită ordine o anumită disciplină niște proceduri niște oameni cu experiență de la care poți să înveți.


Lucrând în Haiti cumva era un pic natural pe care o urma toată lumea și bănesc și dezvoltare în carieră așa mai departe iar drumul ăsta l am ales și pentru că în familia mea este chiar și un pas un pic mai puțin fericit poate pentru unii sora mea care s a născut cu un diagnostic mai puțin fericit ani mai mare și atunci știam că la un moment dat eu va trebui să întrețin la un moment dat această situație și că nu o să îmi permit ca părinții mei care nu sunt foarte bogați de altfel să mă întrețină. De aceea am ales partea Automatică și Calculatoare numai 12 matematică pur și simplu mi s a părut și mai sigură. Așa am ajuns în corporație. Așa am lucrat aproape cinci ani în două companii pe programare și analiză de business.


Mi s a părut că am învățat foarte foarte foarte mult lucruri pe care le aplic și acum MINGE DE LA prioritizare de la de la de la dependințe între mai multe discipline și de ce am plecat.


Pentru că nu mă mai priveam dimineața pe aceleași poate tot ce spun.


Mă gândesc totuși că încă nu am copii neapărat de hrănit acasă sau mor de foame încât să preseze foarte mult niște lucruri și mi se pare că va fi prea scurtă la propriu.


Am văzut și zilele astea ca să mă trezesc dimineața și târăsc picioarele până la într un loc în care să nu injur apoi toate cele cinci zile ale săptămânii și cele două zile din weekend să le petrec doar pentru a reveni după ce mi am târât picioarele tale cinci zile. Nu vreau să fac asta pur și simplu nu am muncit la facultate am muncit atât nu știu am atâtea lucruri de făcut și mă duce capul să fac atâtea lucruri.


Nu e corect nu am voie să nu am voie să îmi dau voie să nu îmi ating potențialul maxim și asta mi se părea mie că avem ceva acolo mai nimic nu mă împlinește tot a sta la calculator să dau așa de niște taste și într o zi i am zis că fac acest blog m am apucat de acest blog.


Un an am dus ambele vieți să zic așa.


Între noi eram doar atunci ne întreținem vorbea despre un blog.


Planul inițial a fost să iau interviu cu Voluntari adică mi s a părut că dacă eu o să vorbesc cu niște oameni normali atunci lumea să se uite și să zic și eu după care înseamnă că nu mai merge. Aici avem multe lucruri. Am început cu Voluntari după aia am primit fie că oamenii vor să vadă și ce se întâmplă nu doar să povestim și am mers după mine la plantat de copaci și la donat de sânge și la tot felul de acțiuni. în paralel eu învățam toate lucrurile de Automatică și Calculatoare știam așa un pic iar deviza fiind foarte foarte mic și cu o mână mă gândeam cât de creativă să fiu cu o mână încercam să mut tot de premier ca să tai unde trebuie.


Deci da a fost o poveste un an foarte plin în care prietenii mei să zic nu mă mai văzuse așa de des față în față mai ca și atunci când ai făcut corporație la bloc la o minge.


Mai bine zis la activitatea de voluntariat nu oamenii prietenii apropiații familia rudele toate nimeni nimic.


Să te trimit că nu a fost o decizie luată de pe o zi pe alta. Să zicem că partea e un pic de programatori de mine mă face uneori să fiu mai pragmatic adică câteva luni bune m am gândit și ce să fac și ce să mai fac niște oameni care mai făcuseră chestii de-astea și îmi spuneau că visul că cu laptopul pe o plajă și lucrezi unu la sută din toată munca și eu am luat o lună de pauză și un an sabatic ce mai trec pe dinainte o lună și ai zis ce ar fi dacă Uite luna asta nu mai răspunde nicio ședință nu mai deschid nici o linie de cod și în luna respectivă au venit atât de multe răspunsuri la așa de la Univers care spuneau că e chiar o idee proastă că am cam pus o pauză și e clar că prietenii mei din bula mea ca să zic așa cam din aceleași meserii că vrând nevrând cam asta face legi prietenii din zona asta își dă seama că foarte mulți pasionați fiind foarte pasionați de programare și de partea asta erau. Ce să vrei să renunți adică e o meserie super bună super bănoasă tot ce vrei tu în România rupe partea ce cauți să nu mai faci asta dar.


De multe ori l am făcut în viață sinceră să fiu nu doar cu capul ci și cu sufletul și am zis până la urmă colegii mei mi au spus când o să cresc că o să mă primească înapoi. Așa că mă întreb dar orice ar fi zis orice ar fi zis știam că o să i dau înainte eu în principiu plănuim să nu fac o perioadă mai mult de o lună. Nimic. Dar după ce a apărut oportunitatea asta de la circ și am zis totul foarte bine și sinceră să fiu mi a plăcut mi a plăcut și pentru că mi am dat seama luna respectivă că nu prea sunt genul de om care să lucreze singur adică așa îmi place mie să vorbesc cu oamenii din ei pardesiu așadar defilează cu laptopul unde nimerești în cafenea. Nu prea mă înțeleg perfect.


Eu am lăsat Facultatea de licență tocmai pentru că nu mă găseam acolo pentru că nu îmi plăcea domeniul respectiv nu prea spre deloc. și acum ai spus că tu vrei să ți iei energia din oameni te încarci se pare că pot să joc exact exact opusul adică de la a lucra în fața unui calculator fără oameni.


Ne aduc aminte că avem zile în care efectiv știam să fac un rând de cod. Voiam doar să mai întreb niște oameni în jur alte păreri nu măcar să intru în contact cu ei pentru că mă terminaseră niște zile județele mine și vreau să zic că în ultimii ani nu a mai contat atât de mult la început tocmai pentru că mi am dat seama că nu mai e chiar așa ce mi doresc. și știi și tu să mai multe arii adică nu e doar codul la sic. Nu vorbesc cu nimeni cinci ore pe zi. Mai sunt și de project management de la Master. Oameni din corporații știu și acolo într adevăr un pic mai mult cu clientul cu cerințele și atunci e o.


Acum asta spunem care este planul cel Mare.


Exact la interviu unde te vezi spre ce trage acum pe care o face este o cărămidă spre ceva ce construiești cum arată construcția construcția finală arată că la un moment dat să constați comunitatea de oameni un pic mai mare decât este acum pe care comunitatea din care să facă lucruri noi.


E foarte important că doar Bulă și cu aer e ok. Dar nu doar asta. Deci o comunitate care să construiască lucruri bazate pe încredere. Asta mi se pare că e cuvântul ăla pe care îl caută toată lumea. Motivul cu care am reușit să constat că aceste lucruri s a bazat pe încredere. și uite că încrederea asta deși spunem că se poate demonta într o secundă se construiește în ani și eu la asta lucrez la a arăta ce fac pentru că toate lucrurile pe care le fac pur și simplu sunt din dorința de a ajuta de a construit de a lăsa ceva în urmă nu de a băga bani la buzunar nu de a face reclamă nu de a ajunge în politică sau alte lucruri pe care le am mai auzit atunci asta. La asta lucrez la a învăța de la oamenii mei din lume oameni buni. La rândul meu care sunt un pic mai mari pe partea asta acum în România și în afară. Cum să generezi încredere asta. Cum să nu se erodeze în timp atâtea cazuri mai greu de dus. Cum să ai cum să găsească tot timpul ceva bun în ceea ce fac și pentru ei.


De ce aș vedea aș vedea o comunitate de oameni buni care să se adune să vină ei cu inițiative să se cunoască între ei prin intermediul acestei comunități.


Pornind de la încrederea generat de ei ce facem împreună. și tot așa. Să se ducă valori mai departe. Asta mi ar plăcea să se ducă departe de Butterfly Effect.


Bun bun spunem dacă ar putea să îndeplinească o dorință acum una singură fi.


Țin minte când eram mică mereu mi s a părut că am găsit o modalitate de a fenta chestia asta cu peștișorul auriu care venea. Prima dorință era să primească următoarele trei dorințe știți cât mi aș dori să fie ca un fel de pastilă de blândețe și pe care să poți da uneori unor oameni care se iau foarte în serios și care i judecă și care nu mai au încredere în nimeni și care pur și simplu nu le mai convine nimic și e o modalitate să deja o pastilă de blândețe un fel de aer comprimat foarte curat care să pătrundă așa peste tot. Să tragă așa aer în piept să zică ok hai putem să o luăm de la capăt.


Da ma.


Foarte tare in perioada asta cu virusul fara virus post virus afectează nu mi afecta activitatea foarte tare simplu din simplul fapt că mă bazam foarte mult pe comunitate de oameni în jurul acestor cauze pe care eu le prezint și acum atenția cumva s a dus către acest vid de înțeles adică toată atenția s a dus către medicii din prima linie și de bolnavii de acest nenorocit. Așa și atunci cumva am pierdut un pic din acțiunea pe care o căpătase chiar la început de martie. Aveam niște planuri de lansat dar eu sunt natura alimente creată să văd tot timpul partea bună a lucrurilor. Tot timpul orice chestie pot să vă dau o parte bună și vreau să spun că a fost o perioadă în care am auzit cuvântul voluntariat. Cuvântul comunitate cuvântul solidaritate atât de des încât cred că a scos un pic din cei care erau mai timizi care nu doreau să posteze care nu știam de unde să înceapă. Cred că au făcut pasul ăsta. E adevărat că cei care sunt lași să rămână în continuare. E adevărat că unii pot să fie cumva va costa de Crăciun inși care i au ajutat o perioadă și o să mai ajute dar când se cerne tot întreabă ce i am spus mai devreme o să rămână niște oameni care au înțeles altfel ideea asta de ajutorare prieteni care s au cernut mai bine propriii prieteni care au fost alături de ei acum când s au mai închis afaceri când s au îmbolnăvit oameni și cred eu că a adus ceva bun. Toată nebunia asta pe partea sa de solidaritate și de empatie.


Acum vom vedea ce se va întâmpla. Nu place să fie foarte multe schimbări.


Eu sunt cu schimbările adică eu mă plictisesc repede și ca o schimbare a mai tot timpul dar acum când tot aud sălile de clasă la magazin la concerte la orice.


Mii și mii de schimbări nu știu eu dacă sunt de activitatea ta dacă vreau să te susțin și vreau să iau parte dar într un mod nu foarte activ ci într un mod pasiv un lucru mic pentru mine dar un lucru mare pentru tine cum ar fi 5 euro 10 euro 20 euro euro.


Ce aș putea face dacă vrei să mă ajuți pe mine eu să creez episoade mai bune sau să investesc un pic în partea asta de a face poveștile mai bine îi că efectiv în calitatea muncii mele este acest cont de patron și vorbește unde poți să dai lunar doi cinci dolari cât vrei dacă vrei să ajuți direct cauzele pe care le susțin. Nu iau niciun comision și atunci pe feisbuc pe Instagram toate el vorbește atunci când dau de o cauză în care cred și pe care am verificat o spun e nevoie de o factură la curent e nevoie de un telefon încărcat e nevoie de o tabletă e nevoie de un pui de gâscă cum am mai spus e nevoie de 5 lei în contul ăsta. E nevoie să transportăm ceva și tu îți alegi îți dai seama în funcție de ce îți place să faci sau ce nu îți place să faci ceva care să se potrivească în scris. Vorbește cu tine doar să vrei doar să treci peste chestia asta.


Vai ce mare lucru asta cu voluntariatul asta o fac doar Filantropia bogați din afară. No way faceți toată lume.


M-am oprit la o chestie pe care ai spus o am verificat.


Ce înseamnă.


Înseamnă că după ce am început să fac ce fac am primit tot felul de mesaje de de zile tușier la stat de la asta nu știu la. și din păcate am refuzat multe din acestea pentru că nu vreau să transform pagina mea în Andrei singur de pe feisbuc. Placa are doar zic de aici. Eu vreau mai degrabă să schimb mentalitatea asta de a vrea să ajuți mai tot timpul nu e ușor cu o poză cu un copil săracu birou cu ochii umezi și cu un pat de spital. Asta pentru mine nu e ok pe termen lung avem termen scurt s a rupt inima dat 5 lei va merge mai departe și atunci dacă într adevăr mă decid să ajut o cauză fie mă duc să îi cunoască pe oameni fie mai vorbesc cu alți prieteni care știu cazul ăsta și mă interesez de. Care este traseul. O chestie pe care nu o spune nimeni și chiar o să fac un episod la un moment dat este despre cât de mult rău poți să faci atunci când vrei să faci bine. Este o paradox pe care nu mi a zis nimeni. și exemplele aici sunt multe de la a da niște foarte multe cadouri de Crăciun și sau gol foarte mare tot anul de la haine destul bune. De fapt sunt murdare și rupte de la a da niște donații despre care tu crezi că e nevoie de fapt și nu e deloc nevoie de așa ceva și atunci mereu mereu vreau să cunosc. Vreau să verific că ceea ce se va dona la ajutorul care va fi acordat va face cu adevărat o diferență în viața celuilalt. Dacă ei știu că e diabetic o să i duc niște lucruri care pot să îl bage în comă e clar că trebuie să mă interesez dacă știu că o familie nu are venituri lunare mă apuc să fac nu știu ce ajutor ca ele să genereze niște costuri pe care și le pot asuma acum cu tabletele am văzut foarte mulți care dau tablete o tabletă.


Sigur am ajutat o să facă lecțiile dar nu are internet n are curent în casă unde să încarce intră pe post. Adică trebuie să stai să vezi ajutorul pe care l făcuse făcut sincer cu tableta a făcut mai mult rău copilului care vezi Doamne o oră la cinci zile face adunări și scăderi. De asta spun că nu e doar de doi lei și atât am înțeles.


Eu sunt captivat de ceea ce face.


Prima persoană pe care o știu atât de mult în față și vorbește despre voluntariat și mă bucur foarte mult câte am avut astăzi ca invitată și că am reușit să scot și mai în față iar la scurt timp de genul acestei mesaj pe care mi spui că peste 5 ani peste 6 ani o să fie mai mulți care o să le fie rușine să povestească despre ce fac. Din contră asta ajută atât timp cât nu te lauzi și se simte laudă. Din contră dacă pui o poză cu o chestie bună pe care ai făcut o aștepți mai cuminți.


Tocmai de asta te încurajez să faci lucruri bune lucruri frumoase pe care să le postez mai apoi și asta nu ca o laudă ci pentru a inspira pe ceilalți. Tu știi mai bine exact de ce faci ceea ce faci. Tocmai de asta ceea ce spun ceilalți câteodată de fapt de cele mai multe ori contează prea puțin pentru o altă ordine de idei. în ultima lună de pe data de 1 mai și până pe 29 mai am avut un concurs pe MarianGrosu.ro în care trebuia să completezi numele unui prieten și pe lângă asta trebuia să spui care a fost episodul din podcast care te-a impactat cel mai mult. Ca premii sunt trei abonamente pe Audible. Cea mai mare platformă de audio book-uri din lume și câștigătorii noștri sunt Cătălin Aciobăniței, Cristian Ștefan și Ana Maria Potoroacă.


Felicitări Dragilor voi deja ați primit un SMS cum că ați câștigat și ați primit detalii despre următorii pași pentru a intra în posesia abonamentului dublă. Toate premiile au fost acordate din banii strânși din donații de pe Marian Grosu punct ro de la secțiunea donații. Așa că le mulțumesc celor care au donat dar și celor care s au înscris în perioada următoare de timp vom mai avea un concurs așa că rămâneți aproape. până săptămâna viitoare.


Te pup pa!
6 afișare

©2020 by Marian Grosu.