Mă iubesc pe mine sau pe ceilalți?

Actualizată în: 8 Mai 2020

În episodul 21 din Borșul lu' Marian, Psihoterapeut Sînziana Boghean a simulat o foarte scurtă ședință de psihoterapie cu mine, ne-a dat în dar 4 pași esențiali pentru a ne păstra echilibrul emoțional în această perioadă, a răspuns la întreabarea săptămânii și printre multe alte lucruri interesante, ea a abordat următoarea temă: Ce este pe primul loc: iubirea de sine sau iubirea pentru ceilalți?

Ei bine, curios din fire - ca un mic Sherlock Holmes al vremurilor noastre ce sunt - după finalizarea podcastului am continuat să aprofundez subiectul, am încropit aluatul, l-am frământat bine-bine, am citit, am tras concluzii și iată că am pregătit pentru voi un scurt articol, proaspăt și cald ca o pâinică pufoasă, care merge de minune cu porția de borș de săptămâna aceasta. Așadar, iată cum am înțeles eu modul în care iubirea de sine îți transformă întreaga perspectivă asupra iubirii în general:


1. Când te valorizezi pe tine, îi valorizezi pe toți ceilalți.

Când ai o bază puternică, fericită, ai mai multă dragoste să dai. Tristețea, depresia și insecuritatea sunt concentrate pe sine și te mențin în interior. Când te deschizi și ieși din cochilie, poți folosi acea energie pentru a răspândi bucuria în viața altor oameni.


2. Înțelegi viața mult mai bine.

Totul ține de perspectivă și priorități. Când perspectiva ta trece de la negativ la pozitiv, atunci prioritățile tale se schimbă de la propria fericire la fericirea celorlalți. Începi să înțelegi că propria ta bucurie adevărată va veni din grija pentru ființele din jurul tău. Cu cât faci asta mai mult, cu atât te simți mai bine. Este un ciclu minunat care te motivează să continui în aceeași ordine de idei!


3. Ești capabili să dăruiești fără să aștepți ceva înapoi.

Dragostea nu este despre condiționări și cerințe. Iubirea pură este umilă și necondiționată. Nu este vorba despre cum te face să te simți altcineva. Este vorba despre modul în care faptul că poți dărui iubire la rândul tău îți aduce fericire. Și da, poate fi dificil să stăpânești arta iubirii, dar să înveți să te iubești pe tine este un loc minunat pentru a începe.4. Ai încredere în tine, ai încredere în oamenii din jurul tău.

Odată cu nesiguranța vin nevoia, nemulțumirea și nefericirea. Nu te aștepta ca altcineva să îți ofere toate lucrurile pe care nu ți le poți oferi singur. Nimeni nu va putea vreodată să-ți vindece golurile în locul tău. Când înveți să te iubești pe tine, atunci sfârșești prin a-i trata pe alții bine. Când ești încrezător și sigur pe tine, poți răspândi dragostea cu bucurie, fără așteptări.


5. Dragostea începe să devină despre ei, nu despre tine.

Totul devine despre ceea ce poți face pentru o altă persoană, în loc de ceea ce poți face pentru tine. Este atât de ușor să fii egoist și solicitant atunci când tot ceea ce trebuie să facem este să fim generoși și amabili. Gândește-te cât de frumoasă ar putea fi lumea dacă toată lumea s-ar comporta cu compasiune și dragoste extinsă pentru fiecare persoană pe care au întâlnit-o. A te iubi înseamnă că îi poți iubi și pe toți ceilalți.


6. Când te iubești pe tine, poți iubi cu adevărat și persoana de lângă tine.

Dacă nu te iubești pe tine cu adevărat, nu ai suficientă dragoste nici pentru partener/ă. S-ar putea să crezi că îl/o iubești, dar va exista întotdeauna un fel de atașament toxic la mijloc. Este destul de greu, chiar imposibil uneori, să te angajezi într-o dragoste pură pentru altă persoană fără să ții mai întâi cont de tine. Deși pare egoism, nu este. Știi de ce? Tocmai pentru că îți permite să oferi această iubire mai departe. De fapt, acordându-ți timp pentru a-ți îngriji propriul suflet, faci un serviciu minunat tuturor celor din jurul tău.


7. Începi să ai o viață cu adevărat fericită și vrei să dai share bucuriei.

Cunoașterea diferenței pe care o aduce iubirea de sine îți oferă un stimulent pentru a-i ajuta și inspira pe ceilalți să învețe să se iubească pe ei înșiși. Nu vrei să mai vezi pe nimeni nefericit, așa că vrei să răspândești bucuria peste tot.
22 afișare

©2020 by Marian Grosu.