Resurse vectoriale gratuite

Vectorii sunt ilustrații digitale cu linii, puncte și curbe și sunt realizate pe programe vectoriale folosind formule matematice. În plus, imaginile vectoriale diferă de imaginile raster. Astfel de imagini raster vin de obicei în formate precum jpg, png și gif.

Imaginile vectoriale sunt mult mai bune decât alte tipuri de imagini din mai multe considerente. De exemplu, ele pot fi redimensionate infinit fără a pierde din calitate. Acest lucrur nu se întâmplă și în cazul imaginilor raster: mărește-le puțin și încep să fie din ce în ce mai pixelate.

Vectorii sunt de asemenea foarte manipulabili, ceea ce poate duce la opțiuni mai creative și personalizate. Elementele pot fi trase cu ușurință pe ecran. Fonturile pot fi transformate în contururi, care îți păstrează mereu formatul - indiferent dacă le ai instalate sau nu.

În plus, dimensiunile fișierelor sunt mai mici. În timp ce un fișier raster de 50 x 50 pixeli trebuie să salveze 2500 de pixeli de informație, unul vectorial trebuie doar să cunoască coordonatele punctelor de pornire, lățime și înălțime.

Așadar, astăzi vom compara două dintre cele mai cunoscute platforme pentru vectori și resurse gratuite: Freepik și Vecteezy, pentru a afla care dintre ele este sursa cea mai bună pentru resurse grafice gratuite.

La o primă și scurtă vedere, ambele platforme arătau asemănător, dar când am decis să intrăm în detalii, ne-au arătat că au caracteristici și limite chiar diferite. De exemplu, Freepik îți limitează numărul de descărcări pe zi în lipsa unui cont pe platformă, în timp ce Vecteezy permite utilizatorilor înregistrați să descarce mai rapid conținut, decât utilizatorii neînregistrați.

Nu schimbați site-ul pentru că distracția abia acum începe: Freepik și Vecteezy conform mai multor criterii de analiză.


Motto

Freepik: “Graphic resources for everyone”

Freepik este o sursă gratuită de vectori, PSD, simboluri și fotografii. Platforma încarcă peste 80 000 de resurse gratuite în fiecare lună, proiectate de echipa Freepik sau de comunitatea de designeri grafici și de artiștii care contribuie activ.


Vecteezy: “Discover & Download Free Vector Art!”

Vecteezy este o platformă care oferă milioane de grafice vectoriale gratuite, la care au contribuit artiști din întreaga lume. Fiind o comunitate atât de mare de designeri, Vecteezy adaugă în fiecare zi un conținut absolut nou și de înaltă calitate.


Categorii


Freepik a clasificat toate în 4 categorii principale: vectori, fișiere PSD, simboluri și fotografii. Vei găsi, de asemenea, mai multe subcategorii care te vor ajuta să îți îngustezi căutarea. Unele dintre cele mai populare categorii de resurse grafice sunt: Fundal, Logo, Carte de vizită, Infografic, Banner, Pattern, Broșură, Cadre, Flyer și multe altele.

Pe măsură ce sunt încărcate pe site, toate resursele sunt etichetate cu etichete relevante, aceasta fiind o altă opțiune convenabilă pentru a efectua căutări specifice.


Vecteezy are o mare diversitate de resurse clasificate în secțiuni precum Fundaluri, Simboluri, Elemente, Modele, Alimente, Plante, Animale, Natură și multe altele. Opțiunile de navigare îți permit să filtrezi rezultatele după tipul abonamentului, orientare, cea mai bună potrivire sau cele mai noi rezultate.

De asemenea, poți utiliza etichete pentru a căuta grafice specifice. Dacă ești un contribuitor, trebuie să îți etichetați resursele în mod corespunzător.


Termeni și condiții


Freepik îți permite să utilizezi gratuit toate resursele pentru proiecte personale și comerciale. Cu toate acestea, atunci când utilizezi resurse gratuite, trebuie să acorzi credite autorului folosind linia "Designed by Freepik" sau numele autorului. Creditarea nu este necesară dacă ești utilizator premium. Reține că, dacă descarci conținut fără a fi utilizator premium, trebuie să respecți licența autorului pentru utilizare.

În același timp, este bine de știut că, dacă intenționezi să îți vindeți graficele, resursele furnizate de Freepik nu pot fi elementele principale ale designului tău. Utilizează-le ca fundaluri sau elemente secundare. Grafica descărcată pe Freepik nu poate fi marcă comercială, de asemenea.


Vecteezy are 4 tipuri de licențe care îți permit să utilizezi grafica în moduri diferite.

Majoritatea graficelor au o licență standard, ceea ce înseamnă că le poți utiliza în proiecte premium și comerciale prin acordarea de credite autorului.


Dacă nu dorești să acorzi credite autorilor, trebuie să cumperi licența Premium, care îți oferă, de asemenea, acces la resurse Premium. Licența Creative Commons privește resursele gratuite care pot fi utilizate în conformitate cu regulamentele Creative Commons.Folosirea abonamentului Use Only îți interzice să utilizezi resursele grafice pe orice tip de utilizare comercială și promoțională.


Limitări de descărcare

Dacă nu ești înregistrat în Freepik, ai dreptul la 5 descărcări pe zi, iar limita de descărcare se resetează la ora 23:59:59 zilic. În calitate de utilizator gratuit înregistrat, vă este permis să descărcați 30 de resurse pe zi. Iar dacă ești utilizator premium, acest număr crește la 100 de descărcări pe zi.


Vecteezy nu are limitări privind numărul de descărcări pe zi. Cu toate acestea, utilizatorii înregistrați pot descărca fișiere mult mai repede decât utilizatorii neînregistrați.


Abonamente premium

Planul Premium al Freepik costă în prezent 9,99 USD percepute lunar sau 7,50 USD pe lună, în cazul unui abonament anual. A deveni un utilizator premium înseamnă că:

● vei avea acces la baza uriașă a resurselor premium ale Freepik;

● vei beneficia de conținut nou, adăugat constant pe site, oferind cea mai bună calitate nu numai în ceea ce privește ilustrațiile vectoriale, ci și ilustrațiile și fotografiile PSD.

● ai o experiență online fără anunțuri și reclame pe site;

● nu trebuie să creditezi autorii.


Vecteezy oferă abonamente și planuri de credit premium. Poți cumpăra credite unice pentru un număr fix de descărcări, să te abonezi la un număr fix de descărcări în fiecare lună sau te vă înscrii pentru planul Unlimited începând de la 9 USD pe lună.

Iată avantajele:

● vei avea acces la toate graficele premium;

● nu trebuie să creditezi autorii;

● poți utiliza grafica pentru merchandising;

● poți utiliza grafica pentru reproduceri fizice și digitale nelimitate;

● ai o experiență online fără anunțuri și reclame pe site;

● ai acces la editorul Vecteezy.


Social

Freepik îți permite să dai like design-urilor și să lași comentarii. Poți urmări, de asemenea, artiștii aleși de tine. În timp ce toată lumea poate da like oricărei resurse grafice, trebuie să fii un utilizator înregistrat pentru a putea comenta sau urmări un artist.

Pentru a interacționa cu întreaga comunitatea Vecteezy, trebuie să-ți faci un cont gratuit. Platforma îți permite să salvezi resurse diferite în lista de favorite și să lași recenzii și comentarii cu privire la activitatea grafică a altor persoane.


Găsirea graficii sau a designului potrivit poate fi uneori un proces lung și stresant, însă aceste site-uri fac munca mai ușoară pentru noi. În plus, le poți edita întotdeauna pentru a te asigura că acestea se încadrează în proiectul tău. În funcție de abilitățile de design grafic, poți descărca orice conținut și îl poți face unic cu doar câteva clicuri. Data viitoare când vei căuta niște grafice gata făcute, mergi pe site-urile recomandate pentru a termina mai repede proiectul.

De asemnea, nu trebuie să te limitezi la folosirea unei singure surse pentru grafica vectorială de pe web. Ambele platforme, atât Freepik, cât și Vecteezy, oferă gratuit resurse uimitoare și își îmbogățesc zilnic categoriile cu conținut de calitate.

Tot ce a mai rămas acum este să te întreb: Care dintre cele două platforme este favorita ta și de ce?

7 afișare

©2020 by Marian Grosu.